Isnin, 28 Januari 2013

Bercuti ke Perak,Kedah,Penang part 2

salamualaikum..haihh..baru skang aku nak update blog pasal bercuti kat negeri utara..almaklumlah...busy bebenor...hahaha..(koya)...part 1 aku bercerita pasal masa kat perak..lawat zoo taiping dgn makan durian kat kampung(ape ntah lupa)...first day mmg penat giler....dah la smpai kat perak pukul 7pagi...tak tido plak malam tu..second day...tak penat mana...excited skit sebab nak gi penang...negeri kesukaan aku...paling tak sabar ialah nak makan pasembur....dekat 6 tahun dh x makan pasembur...rindu derrrr...sesampai je kat penang..aku kagum tgk pembangunan kat sana...byk highway..bangunan tinggi2..cam kat KL plak rasa...paling terkejut aku tgk jambatan penang fasa kedua tu dah panjang dh...fuyooo....6 tahun aku tak gi penang...igtkan dah siap banyak...tapi kira bnyak la gak siap...panjangggggggg......kagum aku..kat penang macam biasa la..jalan mmg sesak...kubur kat sana pun sesakk..tak dpt bayangkan kalau nak ziarah kubur orang kat sana...tak kesudah nak jumpa...rapat2...target kitorang adalah nak ke bukit bendera...yeahh..first time aku ke sana...sampai je terus beratur nak beli tiket..nak tau berapa lama utk nk naik kereta api ke puncak bukit??lebih 2 jam...panass...dah la aku pkai baju hitam..kena beratur panjang nk mampossss utk beli tiket...1 jam jugak la baru dpt beli tiket...dh dpt beli igt terus dpt naik ke??sori beb..beratur jugakkk..panjang??lagi panjang..2 barisan plak tu...haihhhh....duk beratur kawasan beraircond tak rasa langsung sejuk aircond..panas jugak...sabar punya sabar...smpai gak giliran kitorang untuk naik..sejuk sikit dlm kereta api tu ade aircond...kereta api tu pun dah baru..dulu guna jenis lama punye...yuhuu...akhirnya dpt jugak aku tgk permandangan bandar penang dari atas...nak smpai ke atas bukit tu lama gak..dlm 10 minit..yg penting..puas..smpai kat puncak..sejukkkk je...cam kat cameron...mmg cantik la bandar penang wa cakap lu...best dooo...tapi sayang..tak lama pun kat atas bukit tu sebab hari tiba2 hujan...so kena turun semula..ramai pulak nak turun...beratur lagi..tp tak lama masa nak naik sebab kitorang pintas...hua2...mula2 duduk luar khemah..bila hujan kitorg cepat2 berlari masuk kawasan khemah lepas tu terus pintas org...hahahaha..smpai kat bawah tak hujan plak...haha..ajaib..sempat la aku beli cermin mata hitam kat bawah tu...habis kat bukit bendera..aku cadang nak pergi padang kota makan pasembur..alih2 tak jadi..ayah sedara aku nak pi kedah makan nasi kandar...wooo..kat kuantan pun ade la...ikut je la walaupun hati ini sedih...sob3...tapi nasi kandar die sedap..nyam3...dh siap makan..kitorang balik semula ke apartment kitorang...hari ketiga plak...aku dgn sepupu2 aku pergi merasmikan kolam mandi kat apartment..pagi2 lagi dah terjun..takut ramai org..hahaha...mmg syok mandi kolam pagi2 ni...dh tengah hari kitorang lunch kat apartment pastu kemas2 barang nak balik dah...dah siap..bertolak ke muzium taiping dulu..bagi aku..agak boring jugak la masuk muzium tu...takde apa yang special..lebih kurang sama je dgn muzium kat pekan...tapi sekarang maybe kat pekan sekarang muzium dia dah lagi best ko..sebab bnyak renovate..dah habis tgk2 pameran...snap2 gambar..aku ternampak plak sorang gadis yang aku tak kenal..tapi cantikkk....ohhh..cair hatiku..kih3...sempat lagi aku curi gmbar die..hahahaha....best3..buat kenangan..tapi aku taknak tunjuk arr..hahaha...dah habis lawat..kitorang pun blah la...hahaha...nak cerita panjang2 malas plak aku...

inilah dia cucu lelaki tokwan yang hensem2 belaka..

yang ni plak cucu2 perempuan tokwan yang paling cun..

anak mak..hehehe

yeahhh..penang mari...

hahahaha..skandel aku...(anak ikan)

penang city view...


pekenaq nasik kandaq.....

kitorang naik feri untuk ke seberang...

hehehe...second time aku pegang ular...kali ni aku duk depan..berat nak mamposss ular ni..

rangka gajah ye kawan2..

posing cantik2 ye makcik2...

yeahhh..ini negeri aku...

takkan baca je kot. . .komen la sekali. . .^_^

Jumaat, 25 Januari 2013

Assalamualaikum...
cerita ni tak pernah pun aku tahu..walaupun dah lebih seabad...(kecik lagi time tu..mane tau ape2..hehe)
tapi cerita ni memang menarik..tersentuh dgn keajaiban islam..agama yang memang suci..mesti ada yang still ingat lagi kejadian 11 september 2001...berlaku kat kota New York..yang mana menara WTC runtuh akibat serangan pengganas..kejadian tu memang menyedihkan tapi yang paling menyedihkan rakyat New York terutama presiden mereka...(Bush Durjana) menuduh orang islam dalang serangan tersebut..(aku time kecik tu tak reti ape2)...sampaikan selepas menara tu runtuh..negara Afganisthan pulak diserang oleh askar2 amerika...(buduhhh)...tapi ada cerita menarik pasal kejadian runtuhan menara yang diorang dok bangga2 sgt..maybe ramai gak yang tak tahu smpaikan nak join sekali hari peringatan keruntuhan menara tu..kalau korang kaji dalam surah Al-Taubah..macam ada kena mengena je...ibarat Allah telah tetapkan masa hadapan dalam Al-Quran...Allahualam...hanya Dia je yang tahu..baca la info kat bawah ni..

Dalam surah ini dikhabarkan peristiwa serangan ke atas WTC..

"Maka apakah orang-orang yang mendirikan masjidnya di atas dasar taqwa kepada Allah dan keredhaanNya itu yang baik, atau orang-orang yang mendirikan bangunannya di tepi jurang yang runtuh, lalu bangunannya itu jatuh bersama-sama dengan dia ke dalam neraka Jahannam. Dan Allah tidak memberikan petunjuk kepada orang yang zalim."

Di situ disebutkan keruntuhan bangunan kerana yang mendirikannya adalah orang yang zalim. WTC yang runtuh di Kota New York pada 11/9/2001 berada di jalan JERF HAR telah disebutkan pada kalimah "JURUFIN HAR" dalam ayat 109 : At-Taubah yang membawa maksud mengikut tafsir ulama sebagai "ditepi jurang yang runtuh."

Ternyata adalah nama sebuah jalan di kota New York tadi, JERF HAR.Surah At-Taubah terletak pada Juzuk 11 menunjukkan tarikh 11 haribulan kejadian tersebut. Sedangkan angka 9 yang menunjukkan bulan September bersamaan dengan kedudukan Surah At-Taubah pada surah yang ke 9 mengikut urutan surah Al-Quran.Ayat 109. Ternyata jumlah tingkat di WTC ada 109 tingkat.!!! Kejadian tersebut pada tahun 2001, setelah dihitung-hitung jumlah huruf pada Surah At-Taubah ada 2001 ayat!!! Subhaanallah..

 Juzuk ke 11 : 11 haribulan
Surah yang ke 9 : Bulan 9 ( September)
Ayat yang ke 109 : WTC ada 109 tingkat
Surah at Taubah ada 2001 huruf : Tahun kejadian ialah tahun 2001


Masyallah...unik kan??kalau rasa tak yakin..boleh la tanya pada ustaz..pakar2 agama..ulamak..(jangan tanya aku..aku cuma jumpa artikel ni dalam satu majalah lama..cari dalam internet pun ada gak cerita pasal ni..)

apa2 pun...hanya Allah saja yang tahu kebenarannya....Allahuakbar...
apa yang ada kat asap tu?entoh.i dunno...

Add caption

apa2 pun...aku bersyukur dilahirkan kat malaysia..aman..makmur..sejahtera..ewah.


takkan baca je kot. . .komen la sekali. . .^_^

Jumaat, 4 Januari 2013

Tip Untuk Melancong. . .

Mesti best kalau time cuti kita semua pergi melancong..tapi bila fikir balik..macam membazir jugak kalau nak pergi melancong.ye la..bayar hotel lagi..minyak lagi..makan lagi..tak masuk tol dgn shoping lagi.mesti pening..tapi..harap tip ni boleh menjadi penyelesaian...(errr...skema plak ayat aku..)


Buat Perancangan Awal
Rancang percutian keluarga lebih awal, sekurang-kurangnya tiga atau empat bulan lebih awal daripada tarikh ingin bercuti. Ia untuk memastikan anda cukup masa memilih destinasi, tempat penginapan dan pengangkutan yang sesuai dan menjimatkan.

Tentang kewangan, peruntukan sejumlah wang untuk aktiviti tersebut setiap bulan. Misalnya, ketepikan dua atau tiga ratus setiap bulan. Pasti bila tiba masanya, wang tidak lagi jadi masalah.

Pilih Masa Yang Sesuai
Jika boleh elakkan daripada bercuti sewaktu musim perayaan ataupun cuti sekolah. Cara ini sesuai untuk keluarga yang mempunyai anak belum bersekolah.

Tempat Penginapan
Pilih tempat penginapan yang sesuai dengan kuantiti keluarga anda. Jika ahli keluarga kecil, bilik hotel atau chalet sangat sesuai. Tetapi untuk keluarga yang besar, pemilihan apartment mungkin dapat meminumkan kos.

Memasak Sendiri Makanan
Ini sungguh menjimatkan. Terutamanya bagi keluarga yang besar. Pilih apartment yang mempunyai dapur untuk memasak. Anda boleh membawa barangan keperluan memasak dari rumah. Jadi, tidak perlu membelinya di tempat percutian kerana harganya mungkin mahal sedikit.

Jika tinggal di hotel bawa sendiri makanan atau minuman ringan kerana apa yang disedikan dalam mini bar akan dikenakan bayaran yang mahal dibandingkan dengan harga di luar.

Masak Makanan Yang Ringkas
Jika memilih untuk memasak sendiri, tidak perlu menyusahkan diri memasak hidangan yang susah. Pilih sahaja masakan yang ringkas dan mudah.

Bawa Bekal
Berjalan dengan kanak-kanak memang banyak kerenahnya. Apa yang dilihat pasti mereka hendak beli. Pastikan sebelum berjalan, anda sudah memberi mereka makan atau bawa sendiri makanan ringan yang menyihatkan dalam beg anda.

Beli Yang Perlu
Bila melancong pasti ada sahaja buah tangan yang hendak dibeli. Belilah barangan yang tidak ada di tempat kita ataupun yang setimpal dengan harganya. Jangan biarkan diri tertipu dengan pelbagai tawaran. Ingat! Berbelanja ikut keperluan bukan kemahuan.


So..apa yang paling penting..jaga keselamatan diri dan keluarga semasa melancong..Peace...http//www.amyrulruslan.blogspot.com

takkan baca je kot. . .komen la sekali. . .^_^

Terdapat ralat dalam alat ini