Isnin, 25 April 2016

Bergelar photographer yang tak terrrrsengaja

Assalamualaikum...dh lama x update blog aku ni..rasa rindu gak nak bukak..ahakz..aku nak share serba sedikit pengalaman aku apabila menjadi photographer tak sengaja ni..sebelum2 ni aku memang minat sgt2 utk menjadi pengambil gambar..dariada aku sekolah lagi..tapi kalau zaman dulu paling canggih pun ambik gambar pakai kamera kodak ataupun paling2 canggih aku pakai kamera phone Nokia ataupun Sony Ericsson..pernah jugak masa aku belajar kat Akademi Golf Bukit Kiara aku diupah kawan aku utk mengambil gambar diorang semasa diorang bermain badminton..diorang berkenan tgk gmbr2 kt henfon aku sebab kebanyakkan shot2 yg aku ambik lawa..so diorang bagi aku pinjam kamera digital diorg utk aku snap.kdg2 aku pakai jugak kamera fon aku sebab aku pakai Sony Ericson cybershot..so gmbr pun nampak cantik jugak..dapatlah upah makan mcd walaupun delivery..first DSLR aku pegang & pakai waktu kat putrajaya tahun 2011..masa tu ada event karnival Hari Belia Negara so time tu jugak kitorang pelajar2 akademi antara yg terpilih dpt pergi ke event tu utk menjaga booth dan memperkenalkan tempat belajar kitorang..aku berkesempatan jugak la dpt merasa pegang DSLR (kawan aku jugak la) jenama Canon x silap..masa tu x tau langsung pun jenis2..nama2 ke apa ke..aku pinjam utk saja2 amik gmbr org..barangan..atau apa yg nampak menarik pada mata aku, aku snap je..hahaha.
.tup2 dah tahun 2015 aku hampir2 berjaya jugak utk memegang DSLR yg agak mewah or mahal..itupun sebab utk wedding adik aku..masa tu aku cuma pakai kamera yg agak cikai jugak la..tp hasil tetap jugak nampak cantik..memandangkan partner photographer aku ni jenis x berapa sgt nak utk arahkan org utk bergambar..so berdasarkan pengatahuan aku dlm mr. google ni aku pulak yg banyak mngajar photographer tersebut..hehehe..tahun 2016 aku dh berazam utk mempunyai DLSR sendiri biarpun jenis yg agak biasa (khas utk amartur) tp aku tetap nakkan jugak dan akhirnya sebelum hari jadi aku, aku dh dpt beli kamera DSLR Nikon D3100..walaupun kamera bukan utk pro tp aku pegang kata2 kawan aku yg jugak photographer profesional..dia cakap "pakaila kamera mahal smpai beratus ribu sekalipun tp x pndai nk amik gmbr pun x guna jgk..yg penting ada kreativiti dan idea tersendiri...biarpun pakai kamera harga RM50 sekalipun kalau dah kreatif hasil gambar akan nampak mcm beratus ribu nilainya"cewahhh tenkiu sifu amyrul iaitu kembar sekadar nama yg berasal dr kedah.
.dari kamera tu aku byk belajar sedikit demi sedikit utk asahkan bakat aku..sampaikan memang ramai yg duk PM aku utk tnya berapa harga utk pakej fotografi kawin la..tunang la..pre wedding la..utk saje2 la..aku sebelum ni mmg tak ambik sebab masa tu aku belum beli lagi kamera..bila dh beli kamera mmg ada yg dh tempah tapi malangnya terpaksa tolak sebab terlampauuu busy dgn kerja kt ofis..masa tak menentu..lebih malang sekali kamera DLSR aku pulak hilang kena curi dengan penyangak mana entah..tapi tak apa la..tu mungkin "rezeki" pencuri tu tp dia takkan terlepas dr malaikat yg dh mencatit apa yg dia dah buat..baru2 ni (bulan april 2016) adik sepupu aku kahwin..so agak terkilan jugak la aku malah family2 yg lain sebab aku je la harapan diorg utk ambik gmbr wedding tu nanti..tapi Alhamdulillah nasib baik ada pertolongan dr partner photographer aku masa wedding adik aku sebelum ni..pinjam la kamera dia sebab dia ada la byk kamera..salah satunya kamera dia sama dan sebijik mcm kamera aku yg hilang tu..dpt la mengubat kerinduan terhadap kamer aku tu..sob2..dan aku berazam lagi utk mengumpul duit semula utk beli kamera yg baru dan kali ni yg agak profesional sikit sebab aku dh tahu byk tentang cara2 penggunaanya...ecewahh..takde la..amartur lagi..aku sertakan sekali dgn contoh2 hasil gmbr yg aku ambik dr yg lama2 sehinggalah yg terkini..adioss


gambar pre wedding Diana & Faizol (Adik aku)


snap pakai kamera handphone je..Oppo R1, Iphone 5 dgn Samsung Tablet..kamera xde bateri..


snap pakai kamera Nikon D berapa entah..lupa..kamera kawan adik sepupu..


gambar outdoor pertunangan adik sepupu aku Asmira & Annas utk pre wedding photo
snap pakai fon kamera Samsung J5 x silap..
Majlis pernikahan Asmira & Annas
banyak2 gambar..yg ni paling cantik aku tgk..
member..masa ni utk saje2 nk photoshoot kt teluk chempedak.
outdoor utk gambar kahwin kawan aku..Zulaika & Zulkhairee
outdoor utk gambar kawan aku Amin & Ella..yg ni je sempat masuk x larat nak upload byk2..

sesi outdoor



















takkan baca je kot. . .komen la sekali. . .^_^

Sabtu, 31 Oktober 2015

Rindu nak belajar balik

komen jangan tak komen. . .

Assalam...bila dah jadi dewasa ni mesti ada perasaan rindu terhadap zaman muda2 remaja aka budak sekolah kan?hahaha..aku pun tak terkecuali...banyak kali gak aku selalu rindukan zaman2 menjadi budak sekolah terutama masa sekolah rendah..

Masa umur sekolah rendah memang apa yang ada dalam fikiran kita cuma untuk bermain, bermain dan bermain..sebagai budak kampung masa sekolah rendah dulu, zaman sekolah rendah adalah masa untuk bersuka ria tanpa batasan & tak kira tempat..tak cukup kat sekolah kat luar sekolah ofcoz la kita pun bermain kan..main sorok2, polis sentri, bola beracun, "zero point"(tali getah), pondok2..paling canggih pun main game PS1 atau game digimon yang dpt hadiah hasil kumpul stiker digimon dalma buku..

bila dah naik tingkatan..dah mula rasa macam konon2 dewasa, tapi perasaan kanak2 tu still ada lagi..sampai la tingkatan 5..hahahaha...sebabnya aku dapat masuk belajar kat tempat sekolah bagi aku paling cool and entertain (SMK BESERAH)..sebab apa plak aku cakap sekolah tu cool & entertain?sebabnya sekolah tu....(nak listkan sebab2nya pun rasa malas nak taip sebab terlampau banyak nk bagi).tapi bagi sikit je la..sebabnya sekolah tu la aku ada banyakkkkkk member2 atau kawan yg aku rasa boleh nak seduduk semeja utk borak2, tak kira berlainan kelas atau tingkatan..bukan sebab aku ni popular, tapi sebab aku ni dulu suka berkawan tak kira orang..lebih2 lagi kalau satu kepala (sama pe'el / perangai )..mmg melekat la duduk berborak...subjek yang aku paling suka ialah geografi & seni visual..kalau form 1 sampai form 3 mmg wajib la ambik geografi..aku minat geografi sebabnya aku suka utk mengkaji pasal jumlah penduduk malaysia/ dunia, peta dan lain2 berkaitan geografi..sampaikan PMR geografi aku dapat A..(muka bangga)..bila dah masuk tingkatan 5 (menjadi senior atau pelajar paling akhir di sekolah)..mcm2 jawatan / aktiviti yang aku rebut utk nak dapatkan mata CGPA yg tinggi dalam kokurikulum..mcm2 aktiviti & jawatan aku nak konker..hahahaha..akhirnya dapat jugak la aku dpt jawatan dalam pengawas pusat sumber sebagai ketua BIRO ICT, pengerusi persatuan sains, AJK persatuan sains pertanian, AJK pengakap..kalau dulu nk dpt jawatan bukan main susah..paling tinggi pun asyik jd AJK je..tp Alhamdulillah time form 5 aku dpt banyak jawatan..so banyak la jgk markah koko dan sijil aku dpt..bila time nak ambil sijil masa hari perlantikan kepimpinan (acara besar di SMK Beserah) rasa bangga plak dpt naik pentas beberapa kali utk ambil sijil sambil memakai kot pengawas pusat sumber (pengawas PSS yg ada jawatan akan dapat kot/blezer sbg tanda diorang ada jawatan tertinggi)..dan masa tingkatan 5 gak la macam2 aktiviti yang aku nak libatkan diri utk nk penuhkan file sijil aku..ada cara pertandingan yg melibatkan dapat sijil aku akan masuk...tp sayang masa tu paling tinggi pun dpt peringkat daerah je...hua3..bila habis exam SPM acah2 happy sebab dapat habiskan sekolah or jd pelajar sekolah..tapi dalam hati rsa berat nak tinggalkan sekolah & kawan2 yg byk rapat dengan aku...huk3..

ingat nak sambung U tapi entah macam mana tak dapat..kes nya aku ni la...kampung boy yang x reti nk apply pakai website la, no pin ambik kat bank la..otak terlampau blur smpai x tau nak pilih kos mana utk sambung...alih2 semua kos aku pilih semua x dapat..kejammm..tapi takpe..rezeki berpihak pada aku bila aku dpt sambung bvelajar utk masuk form 6 pulak...(jadi pelajar sekolah lagi)..bila dah jadi form 6 student ni aku rasa mcm kekok plak..ye la masa belajar kat SMK Beserah sepanjang aku dr tngkatan 2 smpai tngkatan 5 aku x pernah pakai baju kemeja sekolah wrna putih..semua baju kemeja pengawas pusat sumber yg warna purple...dah masuk SMK Sultan Abu Bakar (SABS) alih2 pakai baju kemeja sekolah warna putih...bukan takat member2 aku je yg nmpak mcm akward..aku ni lagi la rasa akward gile smpai rasa macam jadi tngkatan 1 balik..masa form 1 aku x jadi pengawas lagi...tapi bila masuk form 6 kat sekolah SABS tu tibe2 feel nak belajar tu rasa down yg amat..rasa malas gilerrr nk belajar...subjek yg aku paling suka cuma 1 je...geografi..walaupun ramai member2 aku yg amik kos geografi ckp subjek ni mcm susah giler la,x boleh nak study la..tp bg aku subjek ni la paling senang dalam form 6..ye la kalau dah minat kan..dah  la first2 exam masa lower six markah periksa geografi aku yg paling tinggi sekali...hahaha..(bukan berlagak tp hakikat..)bila jadi form 6 ni org mesti fikir "owh jadi student sekolah lagi ke?"...my answer is YES & NO..sebabnya YES adalah bila kita pakai baju sekolah lagi and ada terlibat dalma perhimpunan..NO plak sebab walaupun dah pakai baju sekolah tp cara pembelajaran die x sama mcm kat sekolah..kdg2 cikgu bg assigment, buat group study utk kerja luar...tu pun nasik baik xde kerja kursus atau praktikal..tp sekolah yg aku belajar tu xde rasa feel or best seperti sekolah SMK Beserah...SMK Beserah tetap dalam hati..

habis form 6 aku rasa malassss sgt nak sambung study..nak fikir kerja je plak..bajet nak kerja utk masa setahun (masa tu tahun 2010) biarpun byk tawaran belajar masuk tp semua aku tolak sebab rasa malas nak sambung.. (terus terang x?)kesnya aku target nak kerja sampai setahun..tahun 2011 baru nak sambung study..tup2 masin mulut aku bila dpt tawaran belajar kat Akademi Belia Golf di Bukit Kiara KL..aku ni pun rasa excited nak sambung belajar kt situ sebabnya nak merasa pengalaman duk merantau plak...duk plak kt area KL..aku dpt je panggilan tawaran tu aku terus je jawab "SAYA SETUJU" tanpa rasa nak tergagap atau mintak utk berfikir ke...dpt call terus aje aku mintak tolong letak nama saya..hahaha...kursus yang aku ambik ni pun x sampai setahun pun.,.9 bulan belajar (kursus) 3 bulan praktikal..sekejap je..rasa teruja bila dpt bermain golf tu smpaikan aku jadi gila or gian nak main golf sampai sekarang...best jugak main golf ni...kena guna daya tumpuan yg tinggi n IQ yg luas utk menang..nak main golf tu kena ada ilmu so dgn ilmu yg aku study masa kursus tu dpt la aku bermain golf kat clubhouse yg terkemuka kat KL tu...rasa cam fuyoooo...tp kat tempat aku belajar tu mmg aku berjumpa macam2 jenis perangai manusia...ada yg pelik & tersangat pelik pun aku..sampaikan aku teringat kata member sekelas aku masa form 6..dia ckp ko kalau ko sambung study kat U atau kat kolej ko akan jumpa macam2 jenis manusia yg perangai die ko tak pernah nampak & paling teruk dr yg ko jumpa kt sekolah...apa yg member aku ckp tu terrrrrsangatla betull sampaikan aku rasa aku ni duduk kt mana?pelik2 perangai tp malas nak ckp perangai mcm mana..

apa2 pun bagi mereka yg masih bersekolah tu hargailah masa persekolahan anda...sebab kalau anda berasa malas utk kesekolah..nescaya bila dah habis sekolah korang akan terkenankan tempat belajar korang terutama meja kelas korang...sebab ayat tu tetap menjadi rantai sebab senior aku dulu pernah ckp benda yg sa pada aku..so bila dh habis belajar aku katakan balik pada adik aku & adik sepupu aku..dia pun rasa mcam tu..betul kan?
takkan baca je kot. . .komen la sekali. . .^_^

Isnin, 28 Januari 2013

Bercuti ke Perak,Kedah,Penang part 2

salamualaikum..haihh..baru skang aku nak update blog pasal bercuti kat negeri utara..almaklumlah...busy bebenor...hahaha..(koya)...part 1 aku bercerita pasal masa kat perak..lawat zoo taiping dgn makan durian kat kampung(ape ntah lupa)...first day mmg penat giler....dah la smpai kat perak pukul 7pagi...tak tido plak malam tu..second day...tak penat mana...excited skit sebab nak gi penang...negeri kesukaan aku...paling tak sabar ialah nak makan pasembur....dekat 6 tahun dh x makan pasembur...rindu derrrr...sesampai je kat penang..aku kagum tgk pembangunan kat sana...byk highway..bangunan tinggi2..cam kat KL plak rasa...paling terkejut aku tgk jambatan penang fasa kedua tu dah panjang dh...fuyooo....6 tahun aku tak gi penang...igtkan dah siap banyak...tapi kira bnyak la gak siap...panjangggggggg......kagum aku..kat penang macam biasa la..jalan mmg sesak...kubur kat sana pun sesakk..tak dpt bayangkan kalau nak ziarah kubur orang kat sana...tak kesudah nak jumpa...rapat2...target kitorang adalah nak ke bukit bendera...yeahh..first time aku ke sana...sampai je terus beratur nak beli tiket..nak tau berapa lama utk nk naik kereta api ke puncak bukit??lebih 2 jam...panass...dah la aku pkai baju hitam..kena beratur panjang nk mampossss utk beli tiket...1 jam jugak la baru dpt beli tiket...dh dpt beli igt terus dpt naik ke??sori beb..beratur jugakkk..panjang??lagi panjang..2 barisan plak tu...haihhhh....duk beratur kawasan beraircond tak rasa langsung sejuk aircond..panas jugak...sabar punya sabar...smpai gak giliran kitorang untuk naik..sejuk sikit dlm kereta api tu ade aircond...kereta api tu pun dah baru..dulu guna jenis lama punye...yuhuu...akhirnya dpt jugak aku tgk permandangan bandar penang dari atas...nak smpai ke atas bukit tu lama gak..dlm 10 minit..yg penting..puas..smpai kat puncak..sejukkkk je...cam kat cameron...mmg cantik la bandar penang wa cakap lu...best dooo...tapi sayang..tak lama pun kat atas bukit tu sebab hari tiba2 hujan...so kena turun semula..ramai pulak nak turun...beratur lagi..tp tak lama masa nak naik sebab kitorang pintas...hua2...mula2 duduk luar khemah..bila hujan kitorg cepat2 berlari masuk kawasan khemah lepas tu terus pintas org...hahahaha..smpai kat bawah tak hujan plak...haha..ajaib..sempat la aku beli cermin mata hitam kat bawah tu...habis kat bukit bendera..aku cadang nak pergi padang kota makan pasembur..alih2 tak jadi..ayah sedara aku nak pi kedah makan nasi kandar...wooo..kat kuantan pun ade la...ikut je la walaupun hati ini sedih...sob3...tapi nasi kandar die sedap..nyam3...dh siap makan..kitorang balik semula ke apartment kitorang...hari ketiga plak...aku dgn sepupu2 aku pergi merasmikan kolam mandi kat apartment..pagi2 lagi dah terjun..takut ramai org..hahaha...mmg syok mandi kolam pagi2 ni...dh tengah hari kitorang lunch kat apartment pastu kemas2 barang nak balik dah...dah siap..bertolak ke muzium taiping dulu..bagi aku..agak boring jugak la masuk muzium tu...takde apa yang special..lebih kurang sama je dgn muzium kat pekan...tapi sekarang maybe kat pekan sekarang muzium dia dah lagi best ko..sebab bnyak renovate..dah habis tgk2 pameran...snap2 gambar..aku ternampak plak sorang gadis yang aku tak kenal..tapi cantikkk....ohhh..cair hatiku..kih3...sempat lagi aku curi gmbar die..hahahaha....best3..buat kenangan..tapi aku taknak tunjuk arr..hahaha...dah habis lawat..kitorang pun blah la...hahaha...nak cerita panjang2 malas plak aku...

inilah dia cucu lelaki tokwan yang hensem2 belaka..

yang ni plak cucu2 perempuan tokwan yang paling cun..

anak mak..hehehe

yeahhh..penang mari...

hahahaha..skandel aku...(anak ikan)

penang city view...


pekenaq nasik kandaq.....

kitorang naik feri untuk ke seberang...

hehehe...second time aku pegang ular...kali ni aku duk depan..berat nak mamposss ular ni..

rangka gajah ye kawan2..

posing cantik2 ye makcik2...

yeahhh..ini negeri aku...

takkan baca je kot. . .komen la sekali. . .^_^

Jumaat, 25 Januari 2013

Assalamualaikum...
cerita ni tak pernah pun aku tahu..walaupun dah lebih seabad...(kecik lagi time tu..mane tau ape2..hehe)
tapi cerita ni memang menarik..tersentuh dgn keajaiban islam..agama yang memang suci..mesti ada yang still ingat lagi kejadian 11 september 2001...berlaku kat kota New York..yang mana menara WTC runtuh akibat serangan pengganas..kejadian tu memang menyedihkan tapi yang paling menyedihkan rakyat New York terutama presiden mereka...(Bush Durjana) menuduh orang islam dalang serangan tersebut..(aku time kecik tu tak reti ape2)...sampaikan selepas menara tu runtuh..negara Afganisthan pulak diserang oleh askar2 amerika...(buduhhh)...tapi ada cerita menarik pasal kejadian runtuhan menara yang diorang dok bangga2 sgt..maybe ramai gak yang tak tahu smpaikan nak join sekali hari peringatan keruntuhan menara tu..kalau korang kaji dalam surah Al-Taubah..macam ada kena mengena je...ibarat Allah telah tetapkan masa hadapan dalam Al-Quran...Allahualam...hanya Dia je yang tahu..baca la info kat bawah ni..

Dalam surah ini dikhabarkan peristiwa serangan ke atas WTC..

"Maka apakah orang-orang yang mendirikan masjidnya di atas dasar taqwa kepada Allah dan keredhaanNya itu yang baik, atau orang-orang yang mendirikan bangunannya di tepi jurang yang runtuh, lalu bangunannya itu jatuh bersama-sama dengan dia ke dalam neraka Jahannam. Dan Allah tidak memberikan petunjuk kepada orang yang zalim."

Di situ disebutkan keruntuhan bangunan kerana yang mendirikannya adalah orang yang zalim. WTC yang runtuh di Kota New York pada 11/9/2001 berada di jalan JERF HAR telah disebutkan pada kalimah "JURUFIN HAR" dalam ayat 109 : At-Taubah yang membawa maksud mengikut tafsir ulama sebagai "ditepi jurang yang runtuh."

Ternyata adalah nama sebuah jalan di kota New York tadi, JERF HAR.Surah At-Taubah terletak pada Juzuk 11 menunjukkan tarikh 11 haribulan kejadian tersebut. Sedangkan angka 9 yang menunjukkan bulan September bersamaan dengan kedudukan Surah At-Taubah pada surah yang ke 9 mengikut urutan surah Al-Quran.Ayat 109. Ternyata jumlah tingkat di WTC ada 109 tingkat.!!! Kejadian tersebut pada tahun 2001, setelah dihitung-hitung jumlah huruf pada Surah At-Taubah ada 2001 ayat!!! Subhaanallah..

 Juzuk ke 11 : 11 haribulan
Surah yang ke 9 : Bulan 9 ( September)
Ayat yang ke 109 : WTC ada 109 tingkat
Surah at Taubah ada 2001 huruf : Tahun kejadian ialah tahun 2001


Masyallah...unik kan??kalau rasa tak yakin..boleh la tanya pada ustaz..pakar2 agama..ulamak..(jangan tanya aku..aku cuma jumpa artikel ni dalam satu majalah lama..cari dalam internet pun ada gak cerita pasal ni..)

apa2 pun...hanya Allah saja yang tahu kebenarannya....Allahuakbar...
apa yang ada kat asap tu?entoh.i dunno...

Add caption

apa2 pun...aku bersyukur dilahirkan kat malaysia..aman..makmur..sejahtera..ewah.


takkan baca je kot. . .komen la sekali. . .^_^

Jumaat, 4 Januari 2013

Tip Untuk Melancong. . .

Mesti best kalau time cuti kita semua pergi melancong..tapi bila fikir balik..macam membazir jugak kalau nak pergi melancong.ye la..bayar hotel lagi..minyak lagi..makan lagi..tak masuk tol dgn shoping lagi.mesti pening..tapi..harap tip ni boleh menjadi penyelesaian...(errr...skema plak ayat aku..)


Buat Perancangan Awal
Rancang percutian keluarga lebih awal, sekurang-kurangnya tiga atau empat bulan lebih awal daripada tarikh ingin bercuti. Ia untuk memastikan anda cukup masa memilih destinasi, tempat penginapan dan pengangkutan yang sesuai dan menjimatkan.

Tentang kewangan, peruntukan sejumlah wang untuk aktiviti tersebut setiap bulan. Misalnya, ketepikan dua atau tiga ratus setiap bulan. Pasti bila tiba masanya, wang tidak lagi jadi masalah.

Pilih Masa Yang Sesuai
Jika boleh elakkan daripada bercuti sewaktu musim perayaan ataupun cuti sekolah. Cara ini sesuai untuk keluarga yang mempunyai anak belum bersekolah.

Tempat Penginapan
Pilih tempat penginapan yang sesuai dengan kuantiti keluarga anda. Jika ahli keluarga kecil, bilik hotel atau chalet sangat sesuai. Tetapi untuk keluarga yang besar, pemilihan apartment mungkin dapat meminumkan kos.

Memasak Sendiri Makanan
Ini sungguh menjimatkan. Terutamanya bagi keluarga yang besar. Pilih apartment yang mempunyai dapur untuk memasak. Anda boleh membawa barangan keperluan memasak dari rumah. Jadi, tidak perlu membelinya di tempat percutian kerana harganya mungkin mahal sedikit.

Jika tinggal di hotel bawa sendiri makanan atau minuman ringan kerana apa yang disedikan dalam mini bar akan dikenakan bayaran yang mahal dibandingkan dengan harga di luar.

Masak Makanan Yang Ringkas
Jika memilih untuk memasak sendiri, tidak perlu menyusahkan diri memasak hidangan yang susah. Pilih sahaja masakan yang ringkas dan mudah.

Bawa Bekal
Berjalan dengan kanak-kanak memang banyak kerenahnya. Apa yang dilihat pasti mereka hendak beli. Pastikan sebelum berjalan, anda sudah memberi mereka makan atau bawa sendiri makanan ringan yang menyihatkan dalam beg anda.

Beli Yang Perlu
Bila melancong pasti ada sahaja buah tangan yang hendak dibeli. Belilah barangan yang tidak ada di tempat kita ataupun yang setimpal dengan harganya. Jangan biarkan diri tertipu dengan pelbagai tawaran. Ingat! Berbelanja ikut keperluan bukan kemahuan.


So..apa yang paling penting..jaga keselamatan diri dan keluarga semasa melancong..Peace...http//www.amyrulruslan.blogspot.com

takkan baca je kot. . .komen la sekali. . .^_^

Khamis, 13 Disember 2012

Cuti2 Ke Perak,Penang dan Kedah. . .(part 1)


hehehehehe....cam nak terjun je dalam kolam ikan belakang aku tu...

assalamualaikum...9/12/2012...(jumaat)..kitorang bertolak dari kuantan ke perak dalam pukul 11malam..memang excited gak arr coz nak jalan2 dgn keluarga...ramai2 plak tu...lagipun yg ni kali kedua pergi ke sana..pergi ke perak kitorang just 2 kenderaan je...van sewa 1 dgn kereta ayah saudara aku..aku ofcoz la naik van...baru sedap nk tido..mmg lama gak nak sampai ke sana..lebih2 lagi ke Bukit Merah..ayah saudara aku sewa apartment kat resort sana..berapa kali berhenti daaa...kejap nk buang air..kejap nak makan..kitorang sampai Perak dalam pukul 6 am..sampai apartment plak pukul 9am gitu la...smpai je..kitorang siap2 utk ke Taiping...nak pergi zoo..sampai kat zoo...mcm2 la ambik gambar...belum masuk lagi tu...hahaha...tapi...aku boring la masuk zoo..kat KL pun masuk zoo,Melaka,kat Kemaman,kt Kuantan tempat aku sendiri pun masuk zoo..lain la kalau ade dinosour dalam tu..(cewahhh)..ape2 pun..tiket masuk...mahal gak..dah la aku kena bayar utk tokwan aku,adik aku,mak aku dan aku...wooo....RM46..(fly..fly..fly...)tapi xpe la...janji happy...ape yg aku nampak dalam zoo tu toksah cerita la...semua binatang2 yg biasa ada dalam zoo...cuma aku takut masuk zoo sana sebab pagar die rendah2..mcm sistem keselamatan sana lemah je..buaya besar2 mcm duduk sebelah jalan je..pagar plak rendah..silap haribulan tiba2 cik buaya tu nak ngorat anak dara org smpai keluar pagar..x ke naya tu cik jenab oii....tapi yg paling aku suka masuk zoo sana and kenangan takkan aku lupa iaitu aku dapat pegang ular sawa...horeyy!!akhirnya..aku dpt pegang ular sawa and amik gambar dgn cik sawa..panas je rupanya badan cik ular tu...aku igt sejuk je..hohoho...muka nampak cool...tp hati...dupdapdupdap gak...hahaha...xde la debar sgt...sebab time tu penat sgt2 dh berjalan..hbs gi zoo..kitorang ke kampung atau tempat asal pakteh aku...kampung ape nama ntah lupe..jauh gak la..utk makan durian kampung yg murah gilerr siott...terkezutt aku,,durian die....boleh tahan la..ade gak rasa durian tu..kebaboomm sedap die..almaklumlah..hantu durian..aku happy sgt bile tgk tokwan aku nampak bahagia sgt...ye la..dh berapa tahun tak pergi bercuti..asyik dukkk aje kat rumah..die penat asyik sorok aje..aku tau die saje sorok biar org lain xnak rasa die tu mcm perosak atau bagi susah aje...kitorang semua tau..kesian tgk die penat...smua berhenti berehat sekali..mmg boleh nampak muke die..kalaulah arwah tokki aku ada lagi..:'( dh kenyang makan durian..kitorang balik apartment utk berehat...nak balik cepat sebab nak tgk bola..malaysia lawan thailand..huhu..biarpun kecewa sedikit sebab seri tp kira ok la tu..mintak utk kali kedua tu boleh plak dpt...ok...utk second day kitorang punya holiday..sambung ke bahagian kedua plak..malas nak taip pnjang2..
depan pintu masuk...ni posing je ekk bukan  jd jaga kt situ ahak..

aku tergelak tgk muka org kat belakang aku tu...linda kabo ke aku tu gorilla terlepas dr zoo..hahaha

tiket masuk yg perlu aku bayar...wooo...nape x free je..

banyak2 binatang..binatang ni la yg paling comel bg aku...

horeyyy...ular....ular..


takkan baca je kot. . .komen la sekali. . .^_^

Terdapat ralat dalam alat ini