Selasa, 16 Oktober 2012

Harta Karun Aku. . . .

assalamualaikum..entah ape aku nak tulis dlm blog aku pun tak tau la...tapi aku nak share benda yang aku suka simpan dan ada yg aku simpan hampir berkurun..(berkurun ke??)paling banyak aku simpan and kumpul ialah tiket..tak kira la tiket bas ke,wayang ke,tiket masuk funfair ke,bla4...paling banyak tiket wayang la kan..ofcoz..sebab aku ni memang kaki wayang gak arr..(ok arr tu dr kaki judi ke..hahaha)..paling lama tiket wayang yg aku ada tahun 2006...time tu aku baru form 4...cerita Jangan Pandang Belakang..tapi dh lusuh dah..boleh lagi nak baca sikit2..haa..dah dekat 7 tahun dah rupenye..jgn main2...byk lagi tu...cite ape aku dh lupa..tp aku start tgk wyg time aku form 3...tiket aku x simpan laa..lepas tu mcm2 la tiket yg aku ada..kereta api,tiket masuk times square park,zoo,planetrium,tiket monorail pun aku ade simpan lagi..wakakakaka...nak tengok gmbar2 dia??haaa..see..
duit syiling lama pun aku ada simpan and kumpul...duit luar negara tuuu..
paling lama syiling tahun 1989..syiling england ke ape..lupa plak aku...

harta karun yang aku ada....boleh jual ke x ni??hahahaha

tiket masuk taman ular kat perlis..lama x??jgn main2 haa...


takkan baca je kot. . .komen la sekali. . .^_^

Khamis, 11 Oktober 2012

Belajar Loghat Pahang. . .

Assalamualaikum..kamus ni aku copy atau ihsan dr AkuAnakPahang.blogspot.com..(copy lerr)
Negeriku....:3
walaupun aku asal dari negeri Pahang..tapi aku tak pernah lagi belajar atau guna loghat pahang...dengar pernah la..biasanya loghat Pahang boleh kita dengar dari penduduk2 di sekitar pertengahan negeri Pahang..khususnya Temerloh,Lipis,Jerantut,Maran,Jengka,Bentong,Raub..(maaf kalau tersilap..)ibu tiri aku asal Lipis...ade la jugak dengar loghat nya..kdg2 campur dgn loghat Negeri Perak..hehe..so..ini adalah kamus untuk yang nak belajar atau ambil tahu..

A
Ampuh – tenggelam/melepasi sesuatu tahap ketinggian
Auk,awok,aok - awak/kamu
Ame - kalau
Atan/Tan - gelaran untuk anak lelaki yang paling tua
Abu - pemberian hadiah kepada seseorg berupa binatang ternakan atau nak pokok buah-buahan
Ace - cuba
Anggur - pengalihan anak benih dari tapak semaian ke tempat penanaman kekal
Ambung - bakul diperbuat dari rotan yang disandang di belakang badan pemakainya

B
Babir – Degil
Bahan - Pukul.
Berlengging - Tak Pakai Baju, Pakai Seluar Jer
Berlemin - Berminyak
Biroh - Gatal
Buas - Lasak
Buboh - mengisi/meletak
Berambi - Berhati-Hati/Berwaspada
Borok - bersembang-sembang
Beraluih/Beralus - Perangai Yang Sopan Santun/Berbudi Bahasa
Bela – Baiki
Botok-botak
Bendeh,mendeh,bende - benda apa (apa hal )
Belah - bahagian/tempat asal
Bakpe - mengapa
Buat dek' - buat tak tahu aje
Berempong - tersadung (selalu dipakai untuk lembu/kerbau yang kaki terikat pada tali)
Belewok/ bewok - biawak
Boboih - bekas berisi barang bocor
Boko - talam
Bolin - tidak berpakaian
Boh - Abah
Bek - emak (sesetengah tempat di pahang tengah)
Bulo’ – penglihatan hampir-hampir nak buta
Bobok - menipu.

C
Ce - Awalan Pada Beberapa Perbuatan
Cemuih - Bosan
Chike - Mual/Muntah/ Perut Memulas
Cokeng - Tegak
Cakner - Ambil Peduli/Kisah
Cerang - mata masuk abuk
Cope - tepi
Chengin - budak bila diusik mudah menangis
Celor - keadaan cuaca tidak baik dengan hujan beserta ribut dan petir sabung menyabung
Cebek - jinjing
Ciput - cabut lari kerana takut atau dikejar sesuatu
Cembong - gelaran kepada ...
Cak Bang/Cik Abang - isteri kepada abang yang tua
Celapus - celupar
Cokoh - tercegat berdiri

D
Dan - Sempat
Doh - Sudah
Deme - Awak(Biasanya Utk Ramai)
Dedor - Suam-Suam Kuku
Deras – cepat/laju
Dedeh – hiris/potong
Debab - gelaran bagi budak lelaki yang badan besar

E
Endi/mengendi - mengada-ngada
Entoh – entah
Encik - ayah (sesetengah tempat di pahang tengah)
Embong/Mbong - adik beradik yang paling tua (seerti dengan 'Long')
Engsot – beralih sedikit tempat duduk
Embuh - mahu/hendak

G
Godei - mengacau-ngacau Air/Dodol
Gebor - Selimut
Gonyoh - Sental Kuat-kuat
Gamoknye - agaknya
Gasok - suka hati awaklah/ikut awaklah
Gonggot - Rambut Yang Digunting Tak Sekata
Gobok - rak/almari
Gebala - ambil tahu/menyibuk
Gembur - banyak/tebal (merujuk kpd duit)
Guai - berayun
Ghempoh - membaling kayu atau sesuatu ke arah kaki/betis bagi tujuan menjatuhkan / menumbangkan orang / binatang
Genyus/Tergenyus - terperanjat
Gembut/tergembut-gembut – suatu pergerakan berlaku di bawah sesuatu yang terselindung seperti dibawah daun, semak atau selimut

H
Hele' - tarik (guna tangan)
Hogoh - menggegar sesuatu dengan kuat
Hugon - hantuk kepala ke dinding
Hurong – dikelilingi/dihinggapi secara banyak oleh serangga (biasanye semut/lalat)
Hokme/aukme - kalian
Hampuras - perkataan marah dan celaan yang membawa maksud "tak guna"

I
Incit - halau keluar rumah
Iblis Koreng - perkataan marah dan celaan yang membawa maksud "perangai jahat yang teramat sangat"

J
Jabir - beg plastik
Jobing - rambut kanak-kanak lelaki yang telah panjang dan tidak terurus.
Jelobe - koyak rabak
Jebek - gaya memek muka
Jaras - sedang meningkat remaja/muda
Jas - menitik
Joho – bersepah-sepah

K
Koi/kath/Kahs/kawas/kawan - Saya
Keh/koing/kame - Saya
Komeh/(mengkin)/(ayeh) - Saya
Kome - Kami
Kohut - letih/sengal /tak larat
Karang - Nanti/Sebentar Lagi
Ketnyer - Lebih Kurang/Walaubagaimana.
Kenit - Kecil
Komeng - buah kelapa yang tiada isi (Kosong)
Kerang - buruk dalam keadaan keras
Keryin - tersengih
Kenai – kenal
Kebiaran - liar
Kelompeng - bekas isi barang dari mengkuang
Kelewok - terkoyak
Kulu/kilir - ke hulu/ ke hilir (menunjukkan arah berpandukan sungai).
Kancah - kuali besar (ada telinga tapi bersaiz kecil dari kawah)
Kemamor – pandangan kabur
Kayau – pening-pening
Kayching – cacat sebelah penglihatan

L
Lejut - basah
Lecoh - becak/ada lopak air/ada air bertakung
Layau – terhuyung-hayang
Lehit – melekit
Lempor – membaling
Lesir - baling/lontar
Lokoih - comot
Londang - tasik kecil di kawasan lembah
Layur - memanaskan sedikit menggunakan api
Lece - tilam
Lepa - tercuai
Lanpan - dulang
Linuk - leka
Lat - selang/senggang beberapa
Lempap - perapan lauk bersama rempah ratus di dalam periuk
Lempang - tampar
Lewat amat - melampaui atau melebihi had/boleh sangat

M
Moh - Jom
Mok - Mak/Ibu
Meleweh - cakap nok tak nok
Mereloh - Tidor
Melantong - Busuk Sangat
Merebang/Mengerebang - Rambut Tak Terurus
Merening -Benda Yang membulat besor
Menginding - datang dekat secara diam-diam
Merepih - mencantas/mencangkul rumput
Mengopeh - Suka Pegang Sana..Pegang Sini..Tangan Tak Duduk Diam
Melukah - Kain Yang Dipakai Terbuka (terkangkang)
Motong - Menoreh Getah
Mencelabak - Benda Jatuh Dalam Jumlah Yang Banyak/Berat
Mengkane - Telekung Sembahyang
Menanggah/penganggah - bergotong royong semasa kenduri
Membego - digunakan kepada budok kecik yang mengamuk dan buat perangai
Molo - balang
Mutan - rambutan
Meknye – kenapa
Maymay - orang yang suka menangis (chengin)
Mentik - menunjukkan keadaan tubuh seseorang yang seakan buncit atau berisi
Mokyoh - karenah/ragam
Mok De - ibu tiri
Meh-meh – rupa hamper sama
Maynoh - menukar haluan perjalanan
Mumbu - mengisi sesuatu tinggi membukit melampaui bekasnya.
Merelang - menjegilkan mata dengan keadaan marah
Memerun – membakar sampah sarap / kayun kayan selepas ditebang semasa penanaman semula

N
Nyuluh - Operasi buru binatang pada malam hari
Ngilir - Menghala Kehilir Sungai.(Dengan Bot/Perahu) Secara Perlahan.
Nok - nak/hendak
Ngeropeh - kerja tak tetap
Ngelat-tipu
Neremih - pengotor
Ngempor - tak seimbang
Nine - gelaran untuk anak perempuan yang paling tua
Nangun - sejenis khinzir yang banyak anak
Ngelempai - sesuatu yang melayang-layang ditiup angin tetapi tidak terputus dari pegangan.
Ngelewor – huyung-hayang
Ngelayor – berkeliaran
Nyongkit – mengada-ngada
Ngepong - menggigit makanan seperti daging seakan-akan menggonggong
Ngonceh – berjalan kesesuatu arah
Ngugas – berjalan cepat untuk selesaikan sesuatu tugas/tujuan
Nyor gula - kerisik
Nyeluak - muak

O
Omeh – Suka Membebel

P
Pedooh - Tipu
Pundung - Rumah Kecik Yang Dibuat Untuk Berehat
Pepalih - ..Ishh. ..Teruknye
Podot - Sumbat
Po/Pa - beg duit (purse/wallet)
Peleseran - merayau
Perentan - musim
Pejur - tengkujuh
Penganan - kuih
Para - satu bahagian di kawasan bumbung rumah yang digunakan untuk meletakkan barang-barang
Pogheng - comot
Parap - tumbukan dengan bawah tangan
Pohor – tempat melekatkan bunga telor atau sireh junjung
Pantak – ketuk
Panggil - majlis kenduri kahwin
Pinggan Ayan - pinggan diperbuat daripada besi
Parang Putting - parang yg tumpul, berkarat dan tidak ada hulu pemegang

R
Rodong/Ghodong - kawan-kawan
Rhebas - Hujan Dah Mula Turun Renyai-renyai
Ralit - Kusyuk/memberi tumpuan terlalu sangat
Re'e - letih/penat/lenguh
Rege - harga
Reloh - hari semakin malam
Renjeng - kurus tinggi
Raymoh - sepahan makanan di atas lantai
Randuk - meredah/megharungi rintangan spt air atau semak samun
Rasa Siau-Siau - rasa seperti nak demam
Rentek - juga
Rembat - khemah tempat makan tetamu semasa kenduri kahwin

S
Sesemut - Kaki Kebas
Sangei - Tudung Saji
Se'eh - Kenyang Yang Teramat Sangat
Senaklo/Sokmo - Selalu
Senoho - Sana
Soom-suam
Sompek - sumbing
Sepat - proses membuang kulit binatang yang telah disembelih.
Sigal - tangga buluh
Sengkul – tangan belok dan tak lurus
Seruh - proses penghadaman makanan
Siyo' - mangkuk tingkat
Sabak - khemah memasak semasa kenduri kahwin
Sempudai - kerja yang tidak kemas dan tersusun atau cincai

T
Tatin - mengangkat / mengutip
Tawor lebe - Air tawar sangat
Tohor - Cetek
Tekih/tekis - nyaris / tepi sesangat
Tala-paling / menunjukan
Tajur - kaedah memancing dengan meletakkan umpan hidup, batang pancing ditinggalkan dengan dipacak di tepi tebing dan pancing akan diangkat untuk beberapa masa yang lama.
Takar - tempayan diperbuat dari tanah liat
Tengke - selang/senggang beberapa
Tumpil - menolak ke bawah dari tempat yg tinggi
Tupai chor - sejenis tupai tanah (bersaiz kecil)
Tinjit - berjalan/berdiri di atas anak jari kaki sementara tumit diangkat ke atas
Tak Aci - tak adil/padan
Telohkan lagi – lebih lagi pula/berganda ukurannya
Tengkuh - ketukan secara perlahan dengan tangan
Tok Empat - ketua kampung
Tak Ketahuan Angkuh - tingkah laku yang tidak baik
Terpukang - jatuh ke belakang
Tulah - ditimpa darjat

U
Unduk - sorok
Ubang - kulit batang getah yang tertanggal selepas torehan. Sesetengah orang mencampurkannya dengan susu getah di dalam cawan tadahan.
Ubi Kembili - sejenis ubi seperti keledek tetapi mempunyai lendir dan melekit.

W
Wokme - awak semua
Wok - gelaran kepada anak yang tua atau yang bongsu sama ada lelaki atau perempuan
Wan/Wek - nenek (sesetengah tempat di Pahang Tengah)
Waris-warah - saudara mara

Z
Zaman Tori - zaman dahulukala
takkan baca je kot. . .komen la sekali. . .^_^

Isnin, 8 Oktober 2012

Kenangan Lucu. . .

Assalamualaikum..aku tak tau nak taip apa..so..aku cuma nak cerita pengalaman lucu aku time aku muda2..(eh dah tua dah aku yop..haha..)berlaku masa tahun 2008..aku keluar sorang dri ke bandar kuantan..jalan2 release tension..tempat faveret aku time tu megamall je la..ada wayang,game,bowling..waktu tu aku cuma jalan2 je..main game,beli barang sikit..nak tgk wayang takde cerita best...bla..bla..bla..dah pukul 4 pm..aku nak balik rumah..time tu naik bas je...motor tak beli lagi..aku agak mesti ada bas dalam kul 5..time aku nak tunggu bas..aku tgk..memang ramai giler umat manusia tengah tunggu bas kt situ..aku pun ckp dalam hati.(alamak!!ramainye..habislahhh..)tunggu punya tunggu masin mulut aku..kul 5 bas sampai..nama je bas tu bas sihat..tapi rupa tak sihat langsung..hampeh..aku tengok umat2 yg tengah tunggu bas tu punya la berebut nak naik bas macam budak tadika yg excited nak gi lawatan..porahhh..aku naik bas lain arr...last2 penuh gak bas tu...masih ada lagi sisa2 umat manusia kt situ...ramai plak tu.(grrrr..bongekkk)..so aku tunggu pulak next trip..kul 6 baru ada bas..tu pun dah penuh..yang sakit hatinye....pehal arr ramai plak mat2 indon gi bandar time tu...menyemak je..bas tu pulak cuma amik separuh je org yg tunggu kat situ..macam biasa la...umat2 yg tunggu bas tu...berebut bagai nak cibai..aku target bas kul 6.30 ada..sebab aku dah biasa bas2 kt situ..tiba2...tengah2 umat2 penunggu bas dah kurang...dtg plakkk umat2 yg lain..makin ramai pulakkkk...duduk laa aku sebekk sorang2 takde geng..(menyesallll!!!)
masin mulut aku..bas sampai kul 6.30..paling sakit hati aku.bas tu berhenti kt depan geng2 mulut bising...berebut punya nak rak..(macam kambing..bodoh)..pehal arr bas tu tak berhenti kat depan aku??
last2..tak dapat gak aku naik bas..dah pun masuk maghrib..hadoii..asar ntah kemana..dalam kul 7 bas ada..tapi tak berhenti sebab dah penuh....dh gelap dah..aku laparrr...smpai dekat kul 8..org yg menunggu ade lagi..ramai gak..aku nak masuk megamall jap nak beli roti dgn air...dh beli air dgn roti aku tgk...dh takde dah org2 yg tunggu bas.....fffffffffffffffffffffuuuuuuuuuuuuuuuuu...diorang dah naik bas....TAK GUNAAA!!!!!...duduk la aku sorang2 dalam gelap..dalam hati aku cakap..(balasan tinggal solat la ni..Y__Y)
ada public phone kat situ..aku nak kol pakteh aku atau paksu aku mintak tolong ambik...masuk duit syiling...jatuh..masuk..jatuh..masuk jatuh....*&()^%$#@..mencarut aku kat situ...lantaklah kalau ade org tgk..aku duduk sorang2 sampai kul 10...pukul 10 baru la bas ade..TAK GUNAA!!!!!...dari pukul 4.30 aku tunggu...pukul 10 malam baru aku boleh naik bas....memang dugaan....naik bas pun ade je dugaan yg berlaku..malehh dh aku nak cerita..kang ade plak yg terguling2 gelakkan aku...aku sendiri pun tergelak bila ingat balik..

walaupun dh lama berlaku..tapi aku still takkan lupa kenangan "manis" tu...wkakakakaka..
takkan baca je kot. . .komen la sekali. . .^_^

Rabu, 3 Oktober 2012

Ragut??

penjenayah sekarang tak memilih mangsanya..uitt..bahaya..asalkan ada duit..zasssss...
assalamualaikum..baru2 ni..aku tengok berita kat TV..seorang mangsa berbangsa cina jadi mngsa ragut kat depan rumah dia sendiri...paling teruk..dia ditetak dengan parang dgn senjata tumpul.(kayu kot) sampai patah tangan kanan..ish3...dah la meragut,lepas tu sakitkan org pulak tu...tnpa bagi amaran peragut tu terus aje tetak perempuan tu dgn rampas beg tgn dr mangsa...seram aku dengar..biarpun aku lelaki...lelaki pun boleh jd mangsa..(samun)..macam mana la kalau benda tu berlaku pada diri kita??rasanya..trauma 24 tahun..
ingat lagi tak ada satu video mangsa ragut kat depan rumah dia sendiri?alaa..video dr CCTV rumah dia..penyamun tu ikut mangsa dr kedai ke apa..lepas tu kejar mangsa sampai ke depan rumah...dah la macam mafia habis siap panjat pagar rumah lepas tu tetak mangsa dengan parang..berlaku pulak waktu tengah hari...perghhh...tak kira waktu..dua orang pulak tu penyamun..nasib baik mangsa cedera saje.kalau maut?ko jawab la kt akhirat nanti...bahaya..bahaya..bahaya...kt depan rumah sendiri pun dh rasa tak selamat..
*ni ada tips untuk elak jadi mangsa ragut...tapi..apa yang paling penting..berwaspadalah dengan keadaan sekeliling anda...


1. Jangan letak beg tangan dalam bakul terbuka di depan motosikal.

2. Simpan beg tangan dalam ruang atau tempat simpan berpenutup pada motosikal.

3. Bawa dompet yang boleh disimpan dalam kocek.

4. Bawa payung untuk melindungi diri bila berdepan penjenayah.

5. Berjalan bertentangan arus kenderaan supaya boleh nampak tindakan mencurigakan.
6. Berhati-hati setiap masa dan tunjukkan kelakuan seolah-olah sangat cermat.

7. Berwaspada mengeluarkan duit daripada mesin ATM atau ketika keluar masuk bank.

8. Ketika berjalan, rapatkan beg tangan ke badan dan pegang erat dengan kedua-dua tangan.

9. Jangan tinggalkan dompet atau beg tangan atas meja ketika makan di kedai.

10. Jangan tunjukkan pamerkan kandungan dompet, terutama wang tunai atau barang kemas.

takkan baca je kot. . .komen la sekali. . .^_^

Terdapat ralat dalam alat ini